Zapiekane filety z dorsza pod czosnkowo-ziołową skorupką

Posted on

DSC01111Czasochłonność: ok 40 min
Porcje: 4

Co nam będzie potrzebne:

  • 4 filety z dorsza
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • łyżka oliwy


Zaczynamy gotowanie:

Filety z dorsza opłukujemy pod zimną wodą i osuszamy papierowymi ręcznikami. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.
Nagrzewamy piekarnik na 200°C i przygotowujemy składniki na ‘skorupkę’: do miseczki wsypujemy bułkę tartą, wino, zioła prowansalskie, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dokładnie mieszamy.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą i układamy filety, a następnie przygotowaną masą okładamy dorsza. Tak przygotowaną rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 min tak żeby masa się zapiekła i utworzyła skorupkę. Smacznego!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *