Pieczone nadziewane papryki

Posted on

DSC01112Czasochłonność: ok 60 min
Porcje: 2

Co nam będzie potrzebne:

  • 4 kawałki suszonych pomidorów w oliwie
  • 3 łyżeczki oleju słonecznikowego
  • 175 g pieczarek
  • 20 g posiekanych orzechów laskowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g bułki tartej
  • liście z małego pęczka pietruszki świeżej lub łyżka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka chili
  • 100 g fety lub miękkiego koziego sera
  • 2 czerwone lub żółte papryki
  • pieprz


Zaczynamy gotowanie:

Oczyszczone pieczarki kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju (około 4 minuty). Następnie dorzucamy posiekane orzechy laskowe i smażymy jeszcze przez minutę, aż lekko się uprażą. Doprawiamy całość sporą ilością czarnego pieprzu i zdejmujemy patelnię z ognia.

Nagrzewamy piekarnik do 220°C (200°C z termoobiegiem).

Grubo posiekane suszone pomidory, czosnek (również posiekany), bułkę tartą, natkę pietruszki i chili dodajemy do pieczarek i starannie mieszamy. Rozdrobniony na małe kawałki ser mieszamy z przygotowanym nadzieniem.

Oczyszczone papryki (umyte i sparzone) kroimy wzdłuż na pół i ostrożnie usuwamy gniazda nasienne i białe błony. Układamy przygotowane połówki w malej brytfance wyłożonej folią aluminiową przeciętą stroną do góry i napełniamy je farszem. Przykrywamy połówki papryki folią aluminiową i pieczemy papryki przez około 35 minut, aż będą miękkie, na ostatnie 10 minut zdejmując folię.

Podajemy z ulubioną sałatką lub sosem. Smacznego!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *