Cytrynowy dorsz na winie

Posted on

DSC01310Czasochłonność: ok 30 min
Porcje: 2

Co nam będzie potrzebne:

  • filet z dorsza (ok 40 dkg)
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, imbir


Zaczynamy gotowanie:

Oczyszczony filet nacieramy oliwą i oprószamy solą, pieprzem i odrobiną imbiru. Odstawiamy rybę na co najmniej pół godziny do lodówki żeby przeszła przyprawami.

Na rozgrzaną patelnię (najlepiej do grillowania lub z nieprzywierającą powłoką dzięki temu nie trzeba dodawać więcej oliwy) kładziemy filet i obsmażamy z obu stron. Gdy ryba będzie przyrumieniona, wlewamy do patelni (na dużym ogniu) przygotowane wino. Gdy wino odparuje dodajemy sok z cytryny i łyżkę masła. Na koniec doprawiamy koperkiem.

Podajemy z sosem lub wybraną sałatką. Smacznego!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *