Ziemniaczana zapiekanka z mięsem

Posted on

DSC01309Czasochłonność: ok 60 min
Porcje: 4

Co nam będzie potrzebne:

  • 6 średniej wielkości podgotowanych ziemniaków
  • 50 dkg mielonego mięsa (może być wcześniej ugotowane a także podsmażone)
  • 4 łyżki granulowanego czosnku
  • 2 cebule
  • łyżka oliwy
  • 300 ml śmietany 18%
  • 20 dkg startego sera żółtego
  • szklanka sosu pomidorowego
  • sól, pieprz, bazylia


Zaczynamy gotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do temp. 220°C.

Naczynie smarujemy oliwą i posypujemy granulowanym czosnkiem. Ziemniaki kroimy w plastry o grubości 0,5-1 cm i połowę z nich wykładamy na dno naczynia. Obraną cebulę kroimy w pół księżyce i posypujemy ziemniaki.

Mięso mieszamy z sosem pomidorowym i doprawiamy solą, pieprzem i bazylią wg uznania. Można też użyć sosu do spaghetti bolognese. Przygotowane mięso wykładamy do naczynia tak żeby pokryło wszystkie ziemniaki. Na mięso wykładamy drugą cebulę pokrojoną w księżyce i pozostałe ziemniaki.

Całość polewamy śmietaną, posypujemy serem i przyprawiamy solą i pieprzem.

Zapiekamy 25 minut w nagrzanym piekarniku. Smacznego!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *