Minestrone – zupa jarzynowa

Posted on

minestroneCzasochłonność: ok 45 min
Porcje: 4

Co nam będzie potrzebne:

  • 2 średniej wielkości pomidory
  • ćwiartka selera
  • pietruszka (korzeń i natka)
  • 2 marchwie
  • średniej wielkości cukinia
  • średniej wielkości cebula
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 20 dkg fasolki szparagowej
  • łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia, sól, pieprz


Zaczynamy gotowanie:

Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę o boku około 1 cm.

Oliwę wlewamy do dużego rondla (najlepiej z nieprzywierającym dnem) i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Smażymy około 5 minut aby zmiękła i lekko się zarumieniła. Do cebuli dodajemy pokrojone w drobne plasterki: czosnek, seler i pietruszkę (korzeń). Cukinię kroimy w kostkę i również wrzucamy do rondla. Wszystko mieszamy i smażymy na niedużym ogniu przez kilka minut tak żeby cukinia lekko zmiękła. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, mieszamy i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy (pokrojoną na ok 2 cm kawałki) fasolkę szparagową. Gotujemy ok 20 minut tak żeby fasolka była ugotowana i miękka. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy fasolka będzie miękka dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki.

Możemy podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Smacznego!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *