Muffinki (babeczki) nadziewane czereśniami

Posted on

muffinkiCzasochłonność: ok 60 min
Porcje: 11 (małe)

Co nam będzie potrzebne:

  • 63g masła
  • 150g brązowego cukru
  • 2 małe jajka
  • 75g gorzkiej 60% czekolady
  • 100g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20ml rumu
  • szczypta soli (najlepiej odmierzyć końcówką łyżeczki)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 11 wydrylowanych czereśni (bez pestek)


Zaczynamy gotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i wbijamy jajka.

Do małego garnka wrzucamy masło i rozdrobnioną czekoladę, następnie powoli podgrzewamy. Od czasu do czasu mieszamy aż do całkowitego roztopienia się czekolady i masła. Powstałą czekoladową polewę dodajemy do miski z przygotowanymi składnikami, dodajemy rumu i wszytko razem miksujemy.

Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy przygotowaną masę łyżką: pierwsze wylewamy dno i wkładamy czereśnię, następnie ją zalewamy czekoladową masą.

Nagrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy przygotowane ciasteczka przez 20-25 minut.

Po ostygnięciu ozdabiamy wg uznania – na zdjęciu: polane lukrem (2 łyżki soku z cytryny zmieszane z 4 łyżkami cukru pudru), posypane wiórkami czekoladowymi i z dodatkiem jednej czerwonej porzeczki.Smacznego!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *