Grzyby w kuchni

Posted on

grzybySezon na grzyby w Polsce zaczyna się w czerwcu, a kończy w październiku, przy czym szczyt grzybobrania przypada zwykle na wrzesień (choć na niezłe zbiory możecie czasem liczyć też w sierpniu). Na całym świecie występuje aż 120 tys. gatunków grzybów i tylko jedna setna z nich jest jadalna.

Grzyby należą do prawdziwych kuchennych przysmaków i to zarówno te dziko rosnące, np. borowiki, kurki czy kozaki, jak i grzyby uprawne m.in. pieczarki. Świeże grzyby nie tylko mają wspaniałe walory smakowe, ale również mają ważne dla organizmu wartości odżywcze – zawierają wysokowartościowe białko, witaminy (B, D i E), mikroelementy (mangan, cynk i selen) i obfitują w składniki mineralne, jak np. potas i magnez. Warto zaznaczyć że są niskokaloryczne, co jest istotne dla osób na diecie.

Przygotowanie i przechowywanie

Niezależnie czy kupujemy czy zbieramy grzyby, po przyjściu do domu powinniśmy je rozłożyć, aby powietrze miało swobodny dostęp. Świeże grzyby należy oczyścić i przygotować do dalszej obróbki lub przechowywania w ciągu 24 godzin. Pamiętaj, że świeżych grzybów nie powinno się moczyć w wodzie, ponieważ nasiąkają nią jak gąbka przez co tracą aromat. Grzyby leśne ostrożnie czyścimy szczotką pod bieżącą wodą, a następnie wycieramy do sucha. Szlachetne gatunki grzybów – np. borowiki – czyści się na sucho miękkim pędzlem lub szczotką, a grzyby uprawne wyciera się mokrą ściereczką.

Grzyby można przygotowywać na różne sposoby:

  • smażyć – np. pokrojone smażymy przez 3-5 minut, lub panierowane smażymy na głębokim tłuszczu
  • grillować – kapelusze możemy nasmarować czosnkiem i oliwą lub masłem i piec na ruszcie przez kilka minut. Możemy też zawinąć w folię aluminiową i grillować przez 10-20 minut
  • dusić – drobno pokrojone dusimy w sosie własnym z dodatkiem tłuszczu (najlepiej masła). Najlepiej dusić w temp. 100°C, dzięki czemu zachowany zostanie aromat i składniki mineralne
  • zapiekać – duszone grzyby umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy wg uznania np makaron, starty ser i zapiekamy ok 20 minut
  • pasteryzować
  • marynować
  • kisić

Przechowywanie grzybów:

  • Zamrażanie
  • Suszenie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *