Grillowany kurczak pod kurkowym sosem

Posted on

obiadCzasochłonność: ok 60 min
Porcje: 4

Co nam będzie potrzebne:

  • 2 piersi z kurczaka (pojedyncze)
  • 200 g kurek
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz cayenne
  • czosnek granulowany
  • rozmaryn


Zaczynamy gotowanie:

Oczyszczone piersi z kurczaka, opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowymi ręcznikami. Dzielimy piersi na 4 porcje i pędzlem smarujemy oliwą. Następnie przyprawiamy piersi: solą, czosnkiem granulowanym, pieprzem cayenne i odrobiną rozmarynu. Odstawiamy piersi na przynajmniej 30 minut do lodówki, żeby przeszły przyprawami.

Przygotowujemy sos: kurki płuczemy i czyścimy pod bieżącą wodą. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Gdy się ładnie zeszkli dodajemy pokrojone na większe kawałki (o boku co najmniej 1 cm) kurki. Gdy grzybki zaczną puszczać soki to po ich odparowaniu (ok 5 min) dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy sos pietruszką, szczyptą soli i połową łyżeczki czosnku granulowanego. Gdy sos zgęstnieje dodajemy łyżeczkę soku z cytryny.

Piersi z kurczaka wrzucamy na rozgrzanego grilla i pieczemy z każdej strony przez ok 3-5 minut w zależności od grubości przygotowanych kotletów.

Podawać możemy z ryżem, kluskami i dowolną sałatką. Smacznego!

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *