Zapiekane naleśniki z farszem mięsnym

DSC01395Czasochłonność: ok 90 min
Porcje: 4

Co nam będzie potrzebne:

  • szklanka mleka (ok 300 ml)
  • szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 30 dkg zmielonej polędwicy wieprzowej (może być również inne mięso wg uznania)po
  • 2 cebule
  • 4 pomidory obrane ze skórki
  • mała cukinia
  • 20 dkg startego sera mozarella
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki papryki ostrej w proszku
  • 3 łyżeczki chilli
  • łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka oliwy


Zaczynamy gotowanie:

Przygotowujemy naleśniki: szklankę mleka i mąki wsypujemy do miski, wbijamy jajko i miksujemy tak aby nie było grudek w cieście. Doprawiamy przygotowane ciasto solą (1/4 łyżeczki), pieprzem (1/2 łyżeczki) oraz łyżką ostrej papryki. Smażymy cienkie naleśniki i odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowujemy farsz: w rondlu (najlepiej z nieprzywierającym dnem) podsmażamy drobno pokrojoną cebulę na 1 łyżce oliwy. Gdy cebula będzie zarumieniona to dodajemy mielone mięso. Smażymy często mieszając i rozdrabniając mięso przez ok 5 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dalej smażymy. Kroimy (wcześniej umytą i sparzoną) cukinię i dodajemy do farszu, gdy pomidory będą już miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem, łyżką ziół prowansalskich, 3 łyżeczkami chilli i łyżką ostrej papryki. Dusimy pod przykryciem ok 10 min po czym dodajemy łyżkę mąki tak żeby sos lekko zgęstniał.

Piekarnik nagrzewamy do 200°C.

Na przygotowane naleśniki nakładamy farsz – wykładamy tylko na połowę naleśnika, w ten sposób łatwiej się składa. Górę naleśników posypujemy startym serem i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Przygotowane naleśniki zapiekamy 20 minut. Smacznego!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *