Risotto z leśnymi grzybami i rukolą

DSC01409Czasochłonność: ok 50 min
Porcje: 4

Co nam będzie potrzebne:

  • 500 g grzybów leśnych np. podgrzybków
  • łyżka masła
  • 250 g ryżu do risotta
  • łyżka tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz czarny
  • łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pęczek rukoli


Zaczynamy gotowanie:

Oczyszczone i opłukane grzyby kroimy i smażymy w rondlu z łyżką masła ok 10 minut.

Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy i na gorący dodajemy ryż. Podsmażamy ryż aż stanie się lekko przeźroczysty i zalewamy bulionem warzywnym. Przyprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką pieprzu kajeńskiego, łyżką tymianku i sosem sojowym. Gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po 10 minutach dodajemy grzyby i gotujemy jeszcze 5 minut.

Umytą i odsączoną rukolę rwiemy palcami na mniejsze kawałki i dodajemy do risotta.

Smacznego!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *