Krem kalofiorowy z kurkami

Posted on

zupaCzasochłonność: ok 60 min
Porcje: 4

Co nam będzie potrzebne:

  • kalafior (średniej wielkości)
  • 1/4 selera
  • 3 ziemniaki (nie za duże)
  • 1 cebula
  • 1/2 kostki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu
  • 200 g kurek
  • sól, pieprz


Zaczynamy gotowanie:

Kalafior płuczemy i dzielimy na mniejsze różyczki (można też pokroić na ćwiartki jeśli się nie da rozdzielić na takie wielkości orzecha włoskiego). Cebulę obieramy, kroimy drobno i podsmażamy na maśle. Po zarumienieniu cebuli dodajemy kalafior i dalej podsmażamy.

Obrany seler i ziemniaki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kalafiora. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy drobno pokrojony czosnek, może być przeciśnięty przez praskę. Dusimy na małym ogniu przez około 10 minut, tak żeby warzywa lekko zmiękły. Wówczas wlewamy przygotowany bulion i gotujemy do czasu aż kalafior będzie się rozpadał (około 20 minut).

Wszystko blenderujemy, tak żeby otrzymać kalafiorowy krem. Jeśli będzie zbyt gęsty to dodajemy przegotowaną wodę i wg potrzeb doprawiamy solą i pieprzem.

Kurki czyścimy i kroimy (ja kroiłam tylko większe grzyby na ćwiartki). Na łyżce masła podsmażamy na patelni.

Przygotowany krem kalafiorowy posypujemy kurkami i podajemy na gorąco. Smacznego!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *