Super cienkie naleśniki na słodko

Posted on

20140813_142337Czasochłonność: ok 30 min
Porcje: 2 (ok 8 naleśników)

Co nam będzie potrzebne:

  • szklanka mleka (300 ml)
  • szklanka mąki (tortowa)
  • 2 łyżki cukru (może być brązowy)
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Zaczynamy gotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, wbijamy jajko i dodajemy oliwę, cukier i cynamon. Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej (bez grudek) masy.

Rozgrzewamy patelnię, tak aby była gorąca. Chochlą wlewamy ciasto na patelnię, przechylając ją tak aby ciasto rozlało się równomiernie na całej powierzchni. Smażymy ok 1 minutę (ciasto będzie się brązowić na brzegach), po czym odwracamy na drugą stronę i smażymy przez ok 30 sekund. Gotowy naleśnik odstawiamy na talerz i smażymy kolejny do wykorzystania przygotowanego ciasta.

Przygotowane naleśniki smarujemy: dżemem, marmoladą, serkiem homogenizowanym lub zjadamy z ulubionymi owocami. Smacznego!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *