Pikantny łosoś z imbirem

Posted on

DSC01455Czasochłonność: ok 45 min
Porcje: 2

Co nam będzie potrzebne:

  • pół fileta z łososia (podzielony na 2 porcje)
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki syropu z granatu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 suszone ostre papryczki (lub 3 łyżeczki chili)
  • pieprz


Zaczynamy gotowanie:

W naczyniu, które pomieści filety przygotowujemy marynatę: wyciskamy sok z połówki pomarańczy, dodajemy syrop z granatu, imbir, sos sojowy, posiekany bardzo drobno posiekany czosnek i posiekane papryczki. Marynatę dokładnie mieszamy, tak aby wszystko się połączyło.

Oczyszczony, opłukany i osuszony papierowymi ręcznikami filet z łososia posypujemy pieprzem i wkładamy do przygotowanej marynaty. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia i układamy filety, z których wcześniej usuwamy drobiny czosnku i lekko odsączamy z marynaty. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut w zależności od grubości przygotowanych filetów.

Gdy rybka się piecze, z pozostałej marynaty przygotowujemy sos: wlewamy wszystko do garnka i dusimy na małym ogniu, tak aby czosnek zrobił się miękki. Jeśli będzie za gęsty to dodajemy wody. Sos ma być gęsty ale trzeba uważać żeby się nie przypalił.

Upieczoną rybę polewamy przygotowanym sosem i podajemy. Smacznego!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *