Zapiekanka z klusek śląskich

zapiekanka_kluskiCzasochłonność: ok 30 min
Porcje: 4

Co nam będzie potrzebne:

  • opakowanie klusek śląskich (1 kg)
  • 15 dag żółtego sera (np gouda)
  • 2 żółtka
  • łyżka oliwy
  • 20 ml mleka
  • 200 ml śmietany 18%
  • garść rozdrobnionych migdałów
  • łyżka suszonego oregano
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz (może być kolorowy, zielony, biały)

Zaczynamy gotowanie:

Kluski śląskie gotujemy wg opisu na opakowaniu (w osolonej wodzie z dodatkiem oleju). Po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy na chwilę żeby wystygły.

W misce przygotowujemy sos serowy: wlewamy mleko, żółtka i śmietanę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Dodajemy starty na drobnych oczkach żółty ser, gałkę muszkatołową, migdały, pieprz i ponownie dobrze mieszamy.

Ugotowane kluski układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i polewamy przygotowanym sosem serowym. Posypujemy oregano i wkładamy na 15 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.

Smacznego!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *