Dietetyczny jabłecznik (fit)

jablecznikCzasochłonność: ok 40 min
Porcje: 4

Co nam będzie potrzebne:

  • 3 średniej wielkości jabłka (ok 500g)
  • 20 g otrąb owsianych
  • 10 g płatków owsianych
  • 34 g mąki pszennej
  • 24 g mąki żytniej
  • łyżka roztopionego oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka roztopionego masła
  • łyżeczka cynamonu
  • okrągła forma o średnicy 16 cm

Zaczynamy pieczenie:

Przygotowujemy dolną warstwę ciasta:

  • 24 g mąki pszennej
  • 24 g mąki żytniej
  • łyżkę roztopionego oleju kokosowego
  • 10 g otrąb owsianych
  • 10 g płatków owsianych
  • łyżka miodu
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystko razem mieszamy do uzyskania klejącego się, jednolitego ciasta. Wyłożoną papierem do pieczenia formę do ciasta wyklejamy przygotowanym ciastem. Następnie obieramy jabłka, trzemy na tarce z dużymi oczkami i doprawiamy cynamonem (jeśli ktoś lubi to może dodać więcej wg uznania). Przygotowane jabłka wykładamy na ciasto w formie. Następnie przygotowujemy górną warstwę ciasta:

  • 10 g otrąb owsianych
  • 10 g płatków owsianych
  • łyżka miodu
  • łyżeczka roztopionego masła

Wszytko razem rozcieramy palcami i posypujemy po jabłkach, tak aby były zakryte.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 40 minut.

Smacznego!

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *