Pstrąg łososiowy w imbirowej marynacie

pstrag_grillCzasochłonność: ok 20 min
Porcje: 2

Co nam będzie potrzebne:

  • filet z pstrąga łososiowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z dodatkiem chili
  • łyżeczka imbiru
  • sól
  • łyżeczka zielonego pieprzu

Zaczynamy gotowanie:

Filet z ryby należy oczyścić z łusek, opłukać pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie pędzelkiem smarujemy oliwą i sosem sojowym. Doprawiamy kolejno: solą, (roztartym) zielonym pieprzem i imbirem. Wstawiamy do lodówki, żeby ryba przeszła przyprawami, najlepiej na całą noc ale może to być też godzina.

Rozgrzewamy grill i pieczemy rybkę aż będzie odpowiednio zarumieniona (ok 5 min).

Podajemy z wybranymi dodatkami np z gotowanym na parze brokułem posypanym startym serem cheddar.

Smacznego!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *