Krokiety z mięsem lub kapustą kiszoną z grzybami

krokietyCzasochłonność: 2h
Porcje: 18 sztuk

Co nam będzie potrzebne:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka gazowanej wody
  • 10 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek chili
  • 2 łyżki oleju
  • bułka tarta
  • 500 g pieczarek – do farszu z kapusty i grzybów
  • 2 cebule – do farszu z kapusty i grzybów
  • 500 g kapusty kiszonej – do farszu z kapusty i grzybów
  • 1 kg mięsa (wołowo- wieprzowe lub ja robiłam drobiowo-wieprzowe) – do farszu mięsnego
  • 2 kostki rosołowe – do farszu mięsnego
  • 4 kuleczki ziela angielskiego – do farszu mięsnego
  • 2 liście laurowe – do farszu mięsnego
  • frytkownica lub garnek do smażenia na głębokim tłuszczu – ok 1 litr oleju

Zaczynamy gotowanie:

Przygotowujemy ciasto na naleśniki: mąkę, mleko, wodę, 3 jajka, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu i 2 łyżki oliwy z oliwek miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Staramy się smażyć jak najcieńsze naleśniki na patelni, najlepiej max 2 mm.

Przygotowujemy farsz mięsny: oczyszczone ze zbędnych włókien i otłuszczeń mięso gotujemy w wodzie z dodatkiem liści laurowych, kostek rosołowych i ziela angielskiego. Gotujemy do czasu aż mięso będzie miękkie, u mnie ok 20 minut. Po tym czasie odcedzamy mięso i, gdy trochę ostygnie, mielimy. Następnie wbijamy 3 jajka, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy (najłatwiej zrobić to ręką).

Przygotowujemy farsz z kapusty i grzybów: pokrojoną kapustę kiszoną (można wcześniej opłukać jeśli ktoś nie lubi zbyt kwaśnej) wstawiamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 15 min, tak aby była miękka. Cebulę obieramy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Pieczarki płuczemy, kroimy i dodajemy do zarumienionej cebuli. Doprawiamy pieprzem i solą. Gdy pieczarki będą podsmażone, to dodajemy ugotowaną i odcedzoną kapustę. Wszystko razem przesmażamy 5 minut.

Przygotowane naleśniki zawijamy nadzianym farszem, obtaczamy w rozbełtanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety ostrożnie wstawiamy do rozgrzanego oleju i smażymy do zarumienienia się bułki tartej – ok 3 minuty.

Smacznego!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *