Gnocchi w sosie pomidorowym i mozzarellą

Posted on

gnocchiCzasochłonność: 1h
Porcje:  6

Co nam będzie potrzebne:

  • opakowanie gnocchi – 500g
  • krojone pomidory w puszce – 400g
  • ser mozzarella – 125g
  • ser tarty mozzarella – 100g
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub innego tłuszczu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki cynamon
  • 1 suszona papryczka chilli lub 1/2 łyżeczki w proszku
  • pieprz i sól

Zaczynamy gotowanie:

Gnocchi gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.

W garnku na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Uważamy aby nie przypalić, bo wówczas czosnek zrobi się gorzkawy. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy przez 3 minuty. Następnie miksujemy przy pomocy blendera do uzyskania jednolitego sosu. Doprawiamy: solą, pieprzem, oregano, cynamonem i drobno pokrojoną suszoną papryczką chilli. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok 4 minuty.

Ugotowane gnocchi dodajemy do przygotowanego sosu pomidorowego i ostrożnie mieszamy.

Do przygotowanego naczynia żaroodpornego przelewamy połowę przygotowanych klusek z sosem i posypujemy tartym serem mozzarella. Wykładamy pozostałą część klusek do naczynia żaroodpornego i na wierzchu układamy plastry pokrojonego sera mozzarella. Posypujemy całość bazylią i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut.

Smacznego!

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *