Placki ziemniaczane z cielęcym gulaszem

Posted on

plackiCzasochłonność: 1,5h
Porcje:  5

Co nam będzie potrzebne:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz czarny
  • 500 g cielęciny
  • 1 czerwona papryka
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • po 100 ml białego wina i bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub innego tłuszczu
  • listek laurowy
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • roztarty w moździerzu pieprz ziołowy (biały, zielony lub kolorowy) ok 5-10 ziarenek
  • 1 suszona papryczka chilli
  • 150 g tartego sera mozzarella

Zaczynamy gotowanie:

Cielęcinę płuczemy, kroimy w kostkę (ok 1,5 cm) i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie przyprawiamy solą, czerwoną papryką i czosnkiem i odstawiamy na 30 minut.

Gdy cielęcina się marynuje, możemy przygotować placki: obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce razem z cebulą. Do startych ziemniaków wbijamy jajka i mieszamy. Następnie posypujemy mąką i ponownie dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i możemy smażyć. Ja smażyłam bez tłuszczu na patelni z nieprzywierającym dnem, jednak można smażyć tradycyjnie na oleju.

Przygotowaną cielęcinę wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem i smażymy przez około 3-4 minuty. Następnie dodajemy posiekane 2 cebule i ząbki czosnku. Mieszamy uważając żeby się nic nie przypaliło i po ok 3 minutach wlewamy białe wino i bulion. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy, papryczka chilli) i dusimy przez kolejne 40 minut. Oczyszczoną czerwoną paprykę kroimy w kostkę (ok 1,5 cm) i na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy do gulaszu. Należy uważać żeby nie dodać zbyt szybko bo wówczas papryka za bardzo się wygotuje i nie będzie smaczna.

Na przygotowane wcześniej placki chochlą nakładamy gulasz i posypujemy tartym serem.

Smacznego!

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *